Munca la birou: Câteva sfaturi pentru a pune stop ochilor obosiţi

În timp ce unii angajaţi preferă să lucreze de acasă, fiindu-le mai uşor să dea randament, alţii de-abia aşteaptă să se întoarcă la birou. Teama de înbolnăvire cu noul coronavirus s-a mai diminuat în contextul în care tot mai multe persoane se vaccinează anti-COVID-19. Dar ce îi motivează pe aceşti oameni să se întoarcă la birou în regim full-time? O posibilă explicaţie ar fi dorul de socializare şi familiara pauză de cafea.

Deşi în ultimii ani s-a tot vorbit despre aşa-zisele „new ways of working” şi la tranziţia către o comunitate mobilă care să le permită angajaţilor să lucreze de oriunde, nimic nu se compară cu interacţiunea de la birou cu colegii. Dacă vrei să te întorci la birou până la vară, nu eşti singurul/singura. 

Munca la birou poate influenţa negativ sănătatea ochilor

În ziua de azi, munca de birou se bazează pe calculator. De fapt, ar fi imposibil să-ţi desfăşori activitatea fără acest dispozitiv. Este folosit pentru diverse sarcini, precum crearea produselor, marketing, contabilitate, şi lista poate continua. Calculatorul, fie că este desktop sau laptop, permite o creştere a vitezei şi preciziei multor procese de lucru, ceea ce îmbunătăţeşte eficienţa generală. Problema este că petreci prea multe ore în faţa ecranului.  Nu este bine să-ţi concentrezi privirea pe un text mic, de-abia iluminat pe calculator pentru perioade lungi de timp. De ce? Păi, pentru că îţi obosesc ochii. 

Ecranul dispozitivului poate cauza o oboseală a ochilor, care se manifestă prin simptome precum disconfort ocular, vedere înceţoşată, senzaţie de arsură şi dureri de cap. Lucratul în faţa ecranului unui calculator pentru o perioada lungă de timp (8 ore pe zi) devine periculos pentru ca te expui luminii albastre. În cazul în care te întrebai ce este lumina albastră, iată nişte lucruri pe care trebuie să le ştii neapărat despre lumina albastră. Lumina de culoare albastră poate duce la scăderea acuităţii vizuale, precum şi a productivităţii. Dacă munca ta implică lucrul la calculator, inevitabil te vei confrunta cu una sau mai multe din simptomele enumerate anterior. 

Sfaturi împotriva ochilor obosiţi 

Suprasolicitarea digitală a devenit cu încetul o parte integrantă a stilului de viaţă modern şi este motivul pentru care te supără ochii şi simţi nevoia de a-i relaxa. Există un număr tot mai mare de persoane care au probleme cu vederea, tocmai din cauza luminii albastre emise în timpul folosirii calculatorului. După ce verifici emailuri, realizezi sarcinile de muncă şi stai puțin pe reţelele de socializare, este normal ca ochii tăi să se resimtă. Pentru mai multe informaţii despre ce poţi să faci să combaţi oboseala oculară citeşte în continuare. 

Ia poziţia corectă în faţa monitorului

Te vei simţi mult mai bine dacă modifici rezoluţia ecranului şi ajustezi înălţimea monitorului. Ochii tăi ar trebui să privească uşor în jos. Ai grijă ca monitorul să fie la o lungime de cel puţin un braţ faţă de ochi pentru a putea focaliza. În cazul în care monitorul este mai mare, este necesar să măreşti distanţa. Totuşi, dacă eşti prea departe, nu vei putea să citeşti literele de pe ecran. La aceasta se mai adaugă şi tendinţa de a te lăsa pe spate şi de a-ţi întinde mâinile prea mult. Pe de altă parte, dacă eşti prea aproape de ecranul calculatorului, îţi vei forţa  ochii. 

Pentru a găsi distanţa perfectă este necesar să ţii cont de acomodarea vizuală. Dimensiunile variază în ceea ce priveşte monitoarele de calculator, aşa că trebuie să verifici de două ori dacă ai nimerit distanţa corectă. Ar trebui să vizualizezi întreg ecranul şi să lucrezi comfortabil fără a-ţi forţa prea mult ochii sau mişca vreo parte din corp. Este important de reţinut faptul că nu există vreo soluţie magică. Mai precis, orice poziţie ai adopta, nu eşti complet protejat/protejată. Ia pauze regulate şi fă puţină mişcare. 

Umezeşte-ţi ochii 

Afectarea filmului lacrimal este de cele mai multe ori subestimată, în ciuda importanţei sale. Lacrimile au rol de umidificare şi lubrifiere a suprafeţei oculare. Ele te protejează de particule străine, microbi, etc. care ar putea duce la infecţii. Dacă îţi este imposibil să mai suporţi lucratul îndelungat la calculator, cititul sau orice activitate ce presupune o focalizare susţinută a privirii, umezeste-ţi ochii. Foloseşte picături de ochi. Lacrimile artificiale combat efectele ochilor uscaţi şi ameliorează roşeaţa ochilor. Există o gamă largă de produse, aşa că ai din ce alege. Indiferent pentru care produs optezi, asigură-te că nu conţine conservanţi. 

Poartă ochelari pentru calculator  

Din moment ce nu poţi evita lumina albastră, măcar protejează-te. O pereche de ochelari de calculator este exact ce-ţi trebuie. Aceştia au o capacitate impresionantă de absorbție a luminii albastre emisă de monitoarele LCD. Lumina astfel filtrată este galbenă, caldă, plăcută. Oferta este variată, ceea ce înseamnă că pe piaţa din România sunt numeroase opţiuni din care poți alege. Este recomandat să-ţi iei ceva de calitate, chiar dacă costul este mai mare. Până la urmă, este vorba de ochii tăi. Ochelarii de protecţie pentru calculator pot fi cu sau fără dioptrii. 

Dacă nu ştiai, ochelarii pentru calculator intră în două mari categorii: cei pentru corectarea viciului de refracţie şi cei pentru protecţie împotriva luminii albastre. Atunci când ai vederea înceţoşată, ochii sunt uscaţi (sau lăcrimează) şi durerile de cap pur şi simplu refuză să dispară, ai hipermetropie sau astigmatism. Medicul oftalmolog îţi va prescrie ochelari cu lentile monofocale. Dacă ai simptome specifice celor care suferă de un viciu de refracție doar când lucrezi la calculator, ai nevoie doar de lentile de protecţie, cu tratament antireflex. 

În concluzie, s-ar putea spune că munca la birou dăunează sănătăţii. Totul de la statul pe scaun la privitul încontinuu la calculator te afectează într-o măsură sau alta. Dacă nu eşti făcut/făcută pentru munca fizică, n-ai ce face. Nu poţi să-ţi schimbi cariera, dar poţi să iei măsuri ca să poţi supravieţui la job.

Pe lângă sfaturile enumerate mai sus, ai putea încerca să iei vitamine. Vitaminele A, C, E, zinc şi cele din complexul B asigură buna funcţionare a vederii. De asemenea, practică masajul ocular.  Freacă palmele pentru a genera căldură şi masează uşor ochii. Rezultatele sunt vizibile imediat. 

- Advertisment -

Latest

Borussia Dortmund had over EUR 400 million revenues in financial year 2022/2023

In financial year 2022/2023, the lifting of COVID-19 pandemic related restrictions affecting Borussia Dortmund's business model led to an...